Anna heeft zich nog zo voorgenomen scherp te blijven.
Assertief, professioneel, innemend. Maar zodra Sergio Herman haar de hand
schudt, is ze al verloren.
‘Ik heb een kwartier,’ zegt hij.
Zijn Zeeuwse tongval lijkt zijn woorden te vertragen, als in
slowmotion komen ze op Anna af. Pas als ze gaat zitten dringt de portee van de
mededeling tot haar door. Het beloofde half uur was al krap, hoe moet ze in
godsnaam in een kwartier een interview afnemen?
Sergio’s ogen schieten naar het managementmeisje dat als een
gevangenisbewaker naast de deur geposteerd staat. Naarstig zoekt Anna naar een
openingsvraag, wat wilde ze ook weer van hem weten? Om het gesprek zo spontaan
mogelijk te houden, heeft ze haar vragen niet op papier gezet. Ze kijkt Sergio
aan en glimlacht. Van zijn lach, met de fonkeling die haar zo lyrisch kan
stemmen, is geen spoor te bekennen. Hij heft zijn handen op. Komt er nog wat
van, bedoelt hij. Anna voelt paniek opkomen, er komt niets, denkt ze. Maar er
komt wel wat.
‘Ik wist niet dat ik van een mossel zo opgewonden kon
raken.’
Sergio staart haar een moment koeltjes aan. De paniek zwelt
aan, neemt kleuren aan achter haar ogen, paars en zwart, ziet ze.
‘Ik bedoel,’ gaat ze snel verder, ’in de documentaire, het
was zo mooi, haast sensueel hoe de mossel in beeld werd gebracht.’
Weer schieten Sergio’s ogen naar het wicht bij de deur. Anna
schudt haar hoofd, ze moet doorpakken, er nog iets van zien te maken in de
luttele minuten die haar resten.
‘In de film vertel je dat je een haat-liefdeverhouding met
de mossel hebt. Maar terwijl je dat vertelt, ben je met zoveel passie een
mosselgerecht aan het bereiden… daar zie ik toch vooral liefde in.’
‘U stelt geen vragen, u constateert.’
U. Hij zei u. Zij heeft jij gezegd. Hoe kan ze terug? Ineens
u gaan zeggen zou heel vreemd zijn. Jij zeggen durft ze ook niet meer. Het
enige wat ze kan doen is u en je vermijden. Totaal verkrampt gaat ze voort.
‘Het is een bijzondere film geworden, toch?’
‘Zeker.’
‘En het boek dat erbij hoort is zo bijzonder vormgegeven.’
‘Zeker.’
‘Ik vraag me altijd af hoe het voor een topchef is om naast
het harde werken ruimte te houden voor
het ontwikkelen van nieuwe recepten.’
‘Dat vraagt u zich af.’
‘Inderdaad.’
‘Waar schrijft u eigenlijk voor?’
‘Elle Eten.’
Sergio Herman bijt op zijn onderlip. Peinzend kijkt hij haar
aan. Anna zet zit schrap. Wat gaat hij doen, uitbarsten over hoe ze zijn
kostbare tijd verspilt, zwetst over soppen op mosselen, hem ongevraagd
tutoyeert?
‘Dit gaat niet, hè?’ zegt hij.
‘Voor geen meter,’ zegt Anna.
Eindelijk lacht hij de lach die ze zo mooi vindt.
‘Het spijt me,’ zegt ze.
‘Kan gebeuren.’
Mouclade
(mosselen in romige saus)
Ingrediënten (4 prs)
0
2 kg mosselen
50 gr boter
2 el bloem
1 dl slagroom
olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
3 dl droge, witte wijn
2 el verse of gedroogde peterselie + garnering
mespunt saffraandraadjes
½ tl ketoembar
½ tl komijn
snuf cayennepeper
1 tl dragon2 el bloem
1 dl slagroom
olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
3 dl droge, witte wijn
2 el verse of gedroogde peterselie + garnering
mespunt saffraandraadjes
½ tl ketoembar
½ tl komijn
snuf cayennepeper
2 tenen gehakte knoflook
peper en zout
Stamp de saffraan fijn in een vijzel of met de bolle
kant van een lepel. Leg de saffraan in kopje met een laagje kokend water. Even
laten staan.
Maak de mosselen schoon.
Verhit een scheutje olie in een (mossel)pan. Fruit de
helft van de sjalot. Voeg wijn, 1 kopje water, peterselie, ketoembar, komijn,
cayennepeper toe. Breng aan de kook, gooi de mosselen erbij en leg een deksel
op de pan. Af en toe schudden. Klaar als de meeste schelpen openstaan (gooi de
schelpen dichte exemplaren weg)
Doe de boter in een kommetje en prak er het
saffraanwater, rest van de sjalot en knoflook door. Voeg naar smaak peper en
zout toe.
Schep de mosselen uit de pan en zeef het vocht. Haal de mosselen uit de schelp, maar laat een stuk of 12 zitten. Die decoreren leuk.
Smelt de saffraanboter in een pan en voeg al roerend de bloem toe. Laat deze roux 2 minuten zacht garen. Voeg kookvocht, slagroom en peterselie toe en roer tot een gladde massa. Voeg de mosselen toe en verwarm.
Schep de mouclade in grote, diepe borden en garneer met dragon en mosselen in schelp.
Schep de mosselen uit de pan en zeef het vocht. Haal de mosselen uit de schelp, maar laat een stuk of 12 zitten. Die decoreren leuk.
Smelt de saffraanboter in een pan en voeg al roerend de bloem toe. Laat deze roux 2 minuten zacht garen. Voeg kookvocht, slagroom en peterselie toe en roer tot een gladde massa. Voeg de mosselen toe en verwarm.
Schep de mouclade in grote, diepe borden en garneer met dragon en mosselen in schelp.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten