WAT KOOKT ANNA? RECEPTEN


Tonijntartaar (voorgerecht)

voor 4 personen:
400 gram tonijn (duurzame, van goede viswinkel!)
1 lente-uitjes
2 avocado's
1/2 komkommer
4 el Japanse sojasaus
1 citroen
1/2 tl wasabi
rijstazijn (rice vinegar)
worcestersauce
metalen kookring 9 cm

Snij de tartaar met een groot, scherp mes in fijne blokjes. Lente-ui in dunne halve ringetjes. Meng door de tonijn, met de Japanse soja, de wasabi, sap van halve citroen, peper en zout.

Maak flinterdunne plakjes van de komkommer, bijvoorbeeld met mandoline. Besprenkel deze met rice vinegar.

Pureer de avocado's met een staafmixer. Voeg toe: sap van andere helft citroen, scheut worcestersauce, zout en peper.

Verdeel de tartaar, de avocado en de komkommer in 4 porties.
Leg op midden van een bord de kookring. Begin met een laagje van de komkommer, ongeveer een centimeter dik. Daarop de tartaar, daarop avocadomousse.

Uiteraard alles naar eigen smaak doseren- met wasabi kun je meer pit geven, met worcestersauce meer 'hartigheid'.


Hollands stoofvleespannetje 

voor 4 personen:
600 gr runderlappen
50 gram gerookte spekblokjes
1 flinke gesnipperde ui
teen knoflook
blokje runderbouillon
ca. 8 pimentkorrels
paar takjes verse tijm
1 el bruine suiker
1 el appelstroop
stukje pure chocola
bloem

Runderlappen door bloem halen. Kort aanbraden. In andere pan spekjes bakken, ui en knoflook erbij. Dan vlees erbij.  Pimentkorrels pletten, toevoegen. Net als appelstroop, chocola, bruine suiker, tijm, peper. Bouillonblokje laten oplossen in halve liter water. Bouillon op vlees gieten. Vlees moet helemaal onder staan. Uren (minimaal 3) op laag pitje, net een bubbeltje.

Saus:
Deel van het vocht zeven, klont boter en wat bloem erdoor roeren.Vlees in rest van het vocht laten staan om op te warmen voor het opdienen.

Ik vind dit heel lekker met stamppot, boerenkool of rauwe andijvie. Maar gewoon met een aardappeltje en sla kan ook heel goed.



Op z'n Japans gemarineerde kabeljauwfilet met Oosterse roerbakgroente

Voor 4 personen:
4 stukken kabeljauwfilet van ca. 200 gram

Voor de groente:
150 gram peultjes
100 gram winterpeen
2 lente-uitjes
100 gram tauge
2 tl vissaus
2 tl japanse sojasaus
1 tl sesamzaadjes
1 teentje knoflook
stukje verse gember
sesamolie
zonnebloemolie

Marinade:
3 EL donkere miso
1 TL bruine suiker
3 EL sake
1 EL mirin
3 EL Japanse sojasaus
Meng alle ingrediĆ«nten. Leg de kabeljauw in de marinade. Ik gebruik liefst een plastic zak, maar een kom of schaal kan ook. In koelkast, minimaal een uur, beter nog 3-5 uur.

Roerbakgroente:
- Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan
- Hak de knoflook fijn. Rasp de gember, je hebt ca. 1/2 tl nodig. Snijd de wortel, lente-ui (wit en groen), en de peultjes in dunne reepjes (juliennes).

Haal nu de vis uit de marinade, dep wat droog. Hoeft niet grondig, maar moet niet meer druipen van de marinade. Bak de vis in een koekenpan. Als die bijna gaar is, op laag pitje laten staan.
Dan:
Roerbak de peultjes en wortel in een beetje zonnebloemolie op hoog vuur. voeg na 1,5 minuut de tauge toe. roerbak nog een half minuutje en voeg dan lente-ui, gember, knoflook, paar druppels sesamolie en sesamzaadjes toe.
Meteen opdienen, met de vis en eventueel wat rijst.


Geen opmerkingen: