dinsdag 5 maart 2013

afl. 1 - Beluga

Het miezert in Maastricht, de avondlucht is wazig van de nevel. Met behoedzame passen loopt Anna over de glibberige keien van de Maasoever, Raaf steunend in haar kielzog. Al de hele weg blijft hij op haar achter. Ze probeert zijn geklaag over de regen en de afstand te negeren, tot hij voor de zoveelste keer vraagt waarom ze geen taxi hebben genomen.
‘Hou nou eens op, man. Je bent vijftig, geen tachtig.’
Onmiddellijk heeft ze spijt van haar opmerking, ze wil het zo graag gezellig houden. Toen Raaf een paar weken geleden vertelde dat hij naar Maastricht moest voor een debat over de toekomst van ontwikkelingshulp en voorstelde om er een weekendje samen van te maken, had Anna onmiddellijk naar Beluga gebeld. Tot haar vreugde was er nog een tafel ‘in de keuken’ vrij geweest, vanwaar je chef Hans van Wolde met zijn brigade aan het werk kon zien. Raaf zou het vast ook geweldig vinden. Maar terwijl Anna het helverlichte restaurant aan de donkere kade ziet opdoemen, bekruipt haar een onbestemd, akelig voorgevoel.

‘Volgt u mij naar uw tafel?’
Anna wenkt Raaf, die wat verloren in de grote, witte hal blijft staan.
‘Kom schat, dit wordt fantastisch,’ fluistert ze zonder veel overtuiging.
Ze volgen de ober door de eetzaal, waar keurig geklede en gekapte gasten aan glazen nippen en op gedempte toon converseren. Even wenst Anna zich onzichtbaar, met haar natgeregende haren en tricotlap van de Hema. Maar zodra ze zit en de koks in de keuken aan het werk ziet, vervliegt haar gêne.
‘Een glaasje champagne voor mevrouw en meneer?’
Anna knikt, dat wensen mevrouw en meneer wel. De ober geeft een teken aan een andere ober, die een magnumfles aanrukt. Het wordt een komen en gaan van obers, allemaal jongemannen in identiek, hip tenue van gympen en wollen vestjes. De ene brengt de menukaart, de volgende een amuse, die door weer een andere wordt toegelicht.
‘Uw eerste amuse, een mondgevoel in vijf smaken.’
‘Stelletje uitsloverige oempaloempa’s,’ mompelt Raaf, en slaat de menukaart open. In een paar tellen ziet Anna zijn gezicht bleek wegtrekken. Plotseling beseft ze zich hoe ongepast de verrassing is, in het licht van het ontwikkelingshulpdebat. Hoe logisch Raafs vermoeidheid ook is, na een hele dag vergaderen over die ellende. Ze begint te ratelen, ze weet dat het duur is, maar misschien kan ze er iets mee voor haar kookrubriek, en ze mag het sowieso van de belasting aftrekken. Maar Raaf blijft bleek.

Zeehaan met handgerolde couscous, crème van oester, gepocheerde ganzenlever het kan niet op. Anna bestudeert en proeft ieder gerecht nauwkeurig, en voert een geanimeerd gesprekje met Hans van Wolde, die even aan hun tafel komt staan.
Ondertussen zit Raaf met lange tanden te eten en gaapt hij voortdurend. Anna krijgt steeds meer de indruk dat hij de avond moedwillig saboteert om haar in te wrijven hoe fout al deze decadentie is. Maar ze laat zich niet kennen. Genieten zal ze, koste wat kost.



Couscous met een heleboel groenten

Benodigdheden (6 prs.):
400 gram couscous
1 gesnipperde ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
1 courgette
½ winterwortel
1 rode paprika
handje rozijnen
klein blikje kikkererwten
3 tomaten
3 el raz el hanout
1 tl harissa (of meer als je van pittig houdt)
1 bouillonbokje (groente of kip)
2 el tomatenpuree
handje koriander

Bak ui en knoflook glazig. Snij courgette, tomaten, wortel en paprika in grove stukken. Voeg eerst de wortel bij ui, bak even mee, voeg ½ liter water, raz el hanout, harissa, tomatenpuree en bouillonblokje bij. Laat even koken, totdat wortel zacht begint te worden. Voeg rest van de groenten, rozijnen en kikkererwten toe, en laat pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat harissa.
Kook 200 ml water, doe couscous met een schepje zout in een schaal en giet het water eroverheen. Laten wellen tot al het water is opgenomen. Indien couscous nog te hard is, wat extra water toevoegen.

Serveer couscous en groentesaus apart, garneer met fijngehakte koriander. Lekker met merquezworstjes of gebraden kippenpootjes.



Geen opmerkingen: